Renung Renungkan
Salam Pengenalan
Persepsi Orang Kita.....
Vitamin B2
Vitamin B2, yang juga dikenali sebagai riboflavin (E101), merupakan
mikronutrien yang mudah diserap. Vitamin B2 mempunyai peranan penting
dalam menjamin kesihatan. Ia merupakan komponen utama kofaktor FAD
dan FMN, dan ini merupakan sebab diperlukan oleh protein flavo
(flavoprotein). Oleh itu, vitamin B2 diperlukan untuk pelbagai proses sel.
Seperti vitamin B yang lain, ia sangat penting dalam tenaga metabolisme
dan diperlukan untuk metabolisme lemak, karbohidrat dan protein.
Pendedahan kepada cahaya memusnahkan riboflavin. Riboflavin tidak
berbahaya apabila dimakan melalui mulut kerana keterlarutannya yang
rendah menjauhkannya daripada diserap dalam kuantiti yang banyak
oleh usus.
Kerana riboflavin ialah lutcahaya di bawah pancaran UV, larutan yang
tidak pekat digunakan untuk mencari kebocoran atau untuk menunjukkan
kebersihannya di sistem industri seperti bioreaktor.
Insulin
Insulin merupakan sejenis hormon jenis polipeptida yang dihasilkan oleh
kelenjar pankreas. Sel yang menghasilkan hormon insulin dalam kelenjar
kelompokan sel yang digelar pepulau (islet of) Langerhans dalam pankreas.
Fungsi utama insulin ialah pengawalan keseimbangan tahap glukosa dalam
darah dan bertindak meningkatkan pengambilan glukosa oleh sel badan.
Kegagalan badan untuk menghasilkan insulin, atau jumlah insulin yang
tidak mencukupi akan menyebabkan glukos tidak dapat masuk ke dalam
dan digunakan oleh sel-sel badan .Dengan demikian glukos meningkat di
dalam darah menyebabkan berlakunya penyakit kencing manis juga dikenal
sebagai diabetes melitus.
Glukosa
Glukosa atau nama kimianya (2R,3S,4R,5R/S)-2,3,4,5,6-pentahidrosilheksanal
ialah salah satu monomer bagi karbohidrat. Glukosa adalah monosakarida
yang paling banyak terdapat di alam. Ia juga dinamakan dekstrosa.
Terdapat dua jenis glukosa iaitu D-glukosa dan L-glukosa yang dibezakan
oleh konfigurasi pada atom karbon kelima. Glukosa kemudiannya dapat
membentuk, dari satu rantai memanjang (yang dipanggil unjuran Fischer)
kepada, satu struktur siklik (yang dipanggil unjuran Haworth) seperti yang
ditunjukkan dalam rajah di sebelah.
Glukosa disintesis oleh tumbuhan hijau dalam proses fotosintesis.
Glukosa ialah sejenis gula ringkas. Tumbuh-tumbuhan menyimpan glukosa
sebagai karbohidrat yang terdapat dalam tebu.
Glukosa dalam larutan memutarkan cahaya terkutub-satah ke sebelah
kanan, maka ia dikenali sebagai gula dekstrosa.
Jumlah glukosa yang diperlukan oleh tubuh setiap hari ialah 160g. 120g
daripadanya diperlukan oleh otak setiap hari bagi orang dewasa. Jumlah
glukosa yang terdapat dalam cecair tubuh ialah 20g dan yang sedia ada
daripada degradasi glikogen simpanan ialah 190g. Justeru, glikogen
simpanan dapat membekalkan glukosa kepada tubuh dengan mencukupi
untuk tempoh satu hari sahaja. Dalam keadaan kebuluran yang
berpanjangan, glukosa mesti dibentukkan daripada sumber bukan
karbohidrat.
PERCAYALAH.......AIR TEBU ADALAH UBAT UNTUK MENCEGAH PENYAKIT
KENCING MANIS. MINUMLAH AIR TEBU YANG ORIGENAL TANPA AIR GULA.
KEMANISAN AIR TEBU SUDAH CUKUP BAIK UNTUK KESIHATAN.
Gula | Struktur | Hasil kemanisan dibandingkan sakarosa |
Sakarosa | 100% | |
Glukosa | 74% | |
Fruktosa | | 173% |
Maltosa | | 33% |
Laktosa | 16% |
Kurma
Dikenali juga sebagai Phoenix dactylifera. Kurma adalah sejenis buah yang mengandungi banyak garam galian. Bagi setiap orang Islam yang berpuasa disunatkan berbuka dengan 3 biji kurma, kecuali jika tiada kurma, bolehlah digantikan dengan makanan manis yang lain. Secara saintifik, logiknya kerana sepanjang hari berpuasa, badan kita menggunakan tenaga daripada makanan yang diambil ketika bersahur. Makanan ini melalui proses pencernaan dan penyerapan. Kandungan karbohidrat di dalam makanan-makanan akan ditukar kepada glukosa, sumber utama tenaga yang mudah diserap oleh badan. Selepas 6 jam, kandungan glukosa di dalam sistem pencernaan tidak mencukupi untuk menampung keperluan badan. Maka ketika ini kita akan berasa lapar. Penggunaan glukosa yang tersimpan di dalam badan perlu di ganti secepat mungkin iaitu ketika berbuka.
Khasiat:
Kandungan khasiat kurma bagi setiap 100 gram ialah:-
Karbohidrat Kalsium Potassium Kalium Karotin Air Protein Serat Ferum/besi Vitamin (B1, B2 & niasin) | 7.5 g 55 mg 62 mg 535 mg 140 mg 23 mg 2.3 mg 1.0 1.0 g 0.8 mg 1.43 mg |
Daripada jumlah di atas, setiap 100g. kurma boleh menymbang sebanyak 295 kalori tenaga.
Kandungan Khasiat Air Tebu bagi setiap 100ml ialah:-
CALORIES 111.43
CALORISE FAT 0.03
PROTEIN 0.20mg
CARBOHYDRATES 27.40g
INSOLUBLE FIBER 0.71g
SUGAR-TOTAL 25.71g
RIBOFLAVIN—B2 0.16mg
CALCIUM 32.57mg
MAGNESIUM 2.49mg
POTASSIUM 162.86mg
Air Tebu adalah jauh lebih baik. Mari kita bandingkan contoh minuman ini.
KANDUNGAN GULA TAMBAHAN DALAM BEBERAPA CONTOH MINUMAN.
Kandungan gula dalam beberapa contoh minuman berbungkus
Jenis | Isipadu per kotak/ tin/ botol (ml) | Kandungan gula (g) per kotak/ tin/ botol | Bilangan sudu teh gula |
Minuman isotonik | 240 | 16 | 3 ¼ |
Minuman berkarbonat | 240 | 25 | 5 |
Minuman soya | 300 | 28 | 5 ¾ |
Minuman teh | 240 | 28 | 5 ¾ |
Minuman blackcurrant | 300 | 35 | 7 |
Minuman laici | 300 | 33 | 6 ¼ |
Minuman teh bunga | 300 | 21 | 4 ¼ |
Minuman cincau | 300 | 27 | 5 ¾ |
Minuman tenaga | 330 | 59 | 11 ¾ |
Sumber : Panel Maklumat Pemakanan pada label minuman berkaitan
(Tinjauan Pasaran, Januari 2010)
Disediakan oleh:
Bahagian Pemakanan
Kementerian Kesihatan Malaysia
www.nutrition.moh.gov.my
19 Mac 2010